woensdag 27 maart 2013

When life gives you lemons

make lemon curd!
Of je koopt ze gewoon zelf. En dan maak je er curd mee. Ik weet niet goed hoe het woord curd te vertalen, eigenlijk is het een gekookte vla zonder melk, op basis van fruit. In dit geval dus citroen, maar het schijnt ook te kunnen met limoen (lime-curd), sinaasappel (orange-curd), passievrucht (passionfrui.....nou ja u snapt het wel).
Ik maak het niet al te vaak, omdat het hier met gulle lepels naar binnen gaat. Bij elk bezoek aan de keuken duik ik de koelkast in om een hap te nemen. En omdat er nogal wat suiker en boter in zit word je er niet bepaald slank van. Dus. U bent gewaarschuwd!

Hier het recept van Nigella Lawson dat ik eigenlijk altijd gebruik.
nodig:
2 biologische citroenen
2 eieren
2 eidooiers
150 gram kristalsuiker
100 gram boter (gesmolten, wel wat afgekoeld anders krijg je citroen-roerei)

Boen de citroenen een beetje af, en rasp dan het geel van de schil. Pers de citroenen uit. Doe de eieren, eidooiers en de suiker in een pan en klop tot de suiker is opgelost. Dat kan heel ambachtelijk met een garde, maar ik gebruik gewoon de elektrische mixer. Smelt de boter en doe dat bij het ei-suikermengsel. Doe het citroensap en de geraspte schil erbij en zet de pan op een heel laag vuur. Blijf kloppen tot het de dikte heeft van volle yoghurt (het dikt nog wat in als het afkoelt).

Ik doe het dan over in een schone pot met deksel (gesteriliseerd) en bewaar het in de koelkast. Ik giet het door een zeef in de pot, dan hou je kleine restjes eiwit of geniepige stukjes eierschaal tegen en wordt het een lekker zacht papje. Een soort advocaat, maar dan héél anders. (Ook lekker trouwens, advocaat. Kan je dat ook zelf maken? Maar eens proberen misschien.)  Het is lekker op een beschuitje, geroosterde boterham, op ijs, door de yoghurt, op cake, in een taart....en dus ook gewoon zo, uit de pot. 



p.s. en alsjeblieft alsjeblieft, koop niet de fabriekscurd die je bij de supermarkt kunt kopen. Het smaakt heul erg chemisch en dat is het waarschijnlijk ook. Er zit geloof ik ei-poeder in, en plantaardig vet. Wat er nog meer in zit weet ik niet, maar het ziet er uit als gele stopverf. Yuk!

14 opmerkingen:

  1. Hee wat leuk, je bent de tweede deze week die ik erover zie bloggen. Daarvoor had ik er nog nooit van gehoord... van curd niet en van lemoncurd ook niet. Ik houd niet van advocaat, maar dit lijkt me wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O wat grappig, maar was ik het niet zelf? Mijn vorige stukje ging ook al een beetje over eten en de reacties gingen toen over die curd, vandaar nu het recept. Probeer het vooral eens!

      Verwijderen
  2. Ik hopte via Valhalla naar je blog. Wat schrijf je leuk! Heerlijk recept lijkt mij; ik sla het op. Net als recentelijk advocaat, die je makkelijk schijnt te kunnen maken met citroenbrandewijn. Bah ;). Ergens moet ik ook het recept van Limoncello hebben. Nu allemaal nog terugvinden en maken...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je wel! Als je je recept van advocaat nog vinden kan; ik hou me aanbevolen

      Verwijderen
    2. Jeej...gevonden. Heb niet altijd een neus voor goede recepten ;), maar dit lijkt mij wel wat:
      http://www.smulweb.nl/recepten/1070988/Advocaat-uit-de-magnetron

      Verwijderen
    3. De curd gemaakt en het smaakt heerlijk! Ik las dat je het spul ook kan invriezen wat mij wel wat lijkt met het oog op leeglepelgevaar ;). Volgende keer dan hihi.

      Verwijderen
    4. leuk dat je het ook gemaakt hebt! Maar invriezen? Ben heel benieuwd, had ik niet gedacht. Ik heb nog een potje over...misschien probeer ik het wel.

      Verwijderen
    5. Beetje raar idee hè, maar ik las het op meerdere websites. Kom ik nu niet aan toe hoor, hoewel de kinderen er niet dol op zijn. Op crackers, cake, beschuit...mmm.

      Verwijderen
    6. Moet yoghurt en ijs nog proberen. Man is jarig dus wellicht een plaatkoek voor zijn collega's.

      Verwijderen
  3. Bedankt voor het recept, ik ga het proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kom net langs je blog zeilen en zie dit recept. Heb 'm meteen bewaard, want soms geeft het leven mij ook wel eens lemons. Nou ja, ik bedoel dat ze in het groente/fruit abonnement zitten :-)

    BeantwoordenVerwijderen