vrijdag 10 augustus 2012

traktatie-frustratie

Gisteren moest er natuurlijk getrakteerd worden door kleine Puck, op het KDV. Het was voor hem en mij voor het eerst, en het heeft me de nodige hoofdbrekens gekost. Hij zit in een verticale groep, het oudste kindje is vier en de jongste drie maanden. De ene helft eet nog niets en de andere helft lust bijna niets! En dan hebben ze ook nog een tamelijk streng gezond-snoepen-beleid, waar ik overigens helemaal achter sta. Maar wat trakteer je dan? Ik kreeg visioenen van befoliede aardappels met satéprikkers erin, met daar dan weer kaas, cocktailworstjes en augurkjes aan. Erg retro. En zou een worstje dan wel gezond snoepen zijn? Met al dat separatorvlees? Dan maar liever iets met fruit. Ik zag bij Ciska deze meloenlolly's , en was vast van plan die dan te maken. Niet zo moeilijk, wel leuk en lekker. Tot ik vorige week een uitgesproken vieze meloen trof, en me maar weer bedacht. Toen kwam een collega met haar top-traktatie-idee, namelijk pannenkoekspiesjes. Bak pannenkoeken, bestrooi ze met poedersuiker en rol ze strak op. Laat ze afkoelen, dan blijven ze beter opgerold zitten. Snijd ze dan in hapklare brokken. Prik op een spiesje of satéprikker om en om een stuk pannenkoek en een stuk fruit. Ik gebruikte aardbeien, maar het kan met van alles. Het was een succes, alles ging op en iedereen was tevreden. Alleen moesten de juffies ook nog iets. Ik maakte me er van af met een doosje bonbons van Appie, met een ingewikkeld australisch patroon er op. Kaartje er bij, klaar.

Later hoorde ik pas van de traktatiemaffia. Kennelijk is het zo dat ouders elkaar nogal proberen te overtroeven, en daarom wordt er op het kdv nogal streng opgetreden bij dingen als cakepops, met pudding gevulde ijsbakjes, cake als frieten met vanillavla-mayonnaise of gewoon doosjes smarties / rozijntjes / jellybeans. En die dan gecombineerd met een klein cadeautje, zoals een toeter, een boekje, bellenblaas of iets in die trant. Helaas zijn de meeste kleine cadeautjes niet geschikt voor kleine kindjes in verband met kleine onderdeeltjes, en heeft puckie het afgelopen jaar (hij zit er pas sinds november, en gaat maar twee dagdelen per week) al vier keer een bellenblaas gekregen. En dan de juffen...die krijgen hele taarten, zelfgemaakt of zelfgekocht, boeken, badschuim en weet ik veel wat allemaal.
Ik ben nou al bang voor volgend jaar. Hoe kan ik ooit de pannenkoekspiesjes verbeteren?

foto van het interweb
Mijn collega zegt dat haar dochter gewoon al vijf jaar die spiesjes trakteert. Mmmm. Wat zouden de andere ouders daar wel niet van vinden?

4 opmerkingen:

 1. Oei, ik kwam daar ook achter op de laatste schooldag. Opeens al die kinderen met gekker dan gekste traktaties voor de juf als ware er een wedstrijd gaande...

  In het dorp van een vriendinnetje was het zo gek, daar is het hele trakteren afgeschaft. Kwam een moeder verkleed als Megamindy naar school om een of andere hysterische megamindy-traktatie uit te delen. Dat was de druppel, haha.

  Spiesjes met blokjes dingetjes zijn wel lekker eighties enzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat?! een móeder met een MegaMindy pak aan? en bedankt voor dit beeld....!

   Spiesjes rule!

   Verwijderen
  2. Hahaha, ik probeer het maar niet voor me te zien, die mama wordt nooit meer serieus genomen als voorlees- of overblijfmoeder. Pannenkoekspiesjes klinkt super! Dat kan best t/m groep 8 toch?

   Verwijderen
  3. erg hè? hoewel...misschien vinden kinderen het wel helemaal de bom als MegaMindy komt voorlezen....!

   Ik varieer gewoon met de pannenkoekenspiesjes; met ananas, met chocola, met een toef slagroom er bij, met banaan.... wij zitten gebakken voorlopig!

   Verwijderen