maandag 20 augustus 2012

Home Sweet Home 45 - jazeker

Dit keer geen plaatjes van huis of tuin, maar een klein stukje over de hypotheek. Dit weekeinde hebben we even stil gestaan bij het feit dat begin komend jaar de rentevaste periode van de hypotheek afloopt. Omdat we dan ook net een baby hebben (jeej!) is het wel verstandig om daar nu al naar te kijken.
We hebben nu een gedeelte spaar- en een gedeelte aflossingsvrije hypotheek. Ik snapte die constructie toen al niet, en wilde eigenlijk gewoon een annuïteiten hypotheek, of een lineaire. Volgens de meneer die ons alles uitlegde was dat ouderwets en duur, en echt niet nodig. Omdat J. heel goed kan computeren, en ik best een goede hulpverlener ben maar we allebei écht geen verstand hebben van financiële zaken, hebben we de raad van meneer opgevolgd. Elke maand wordt netjes een bedrag afgeschreven, we hebben al twee keer een paar duizend euro op het aflossingsvrije deel afgelost (huh? ja dat kan dus) en het totale hypotheekbedrag is dus al wat minder dan eerst. Maar we willen eigenlijk naar een andere bank. Niet omdat de B.ank of Scotland niet bevalt, maar omdat ik graag naar de Triodos wil. Het allerliefste zou ik overstappen naar de ASN bank, daar hebben we al twee spaarrekeningen, maar die hebben geen hypotheken (meer). De Triodos bank dus wel, en hun principes spreken me ook erg aan.

Zijn er mensen die ervaring hebben met overstappen? En waar naar toe? Wat zijn dingen waar we op moeten letten? Als we er echt niet uitkomen gaan we wel naar de H.ypotheker ofzo, maar ergens denk ik toch dat die niet helemaal onafhankelijk zijn. Of objectief. Tips zijn dus welkom!foto van interwebs

4 opmerkingen:

 1. Ik wil als ze een beter voorstel doen ook wel naar Triodos, met de gewone rekening zitten we daar al dik een jaar en dat bevalt goed.

  Wij hebben een zelfde hypotheekconstructie als jullie maar dat is niet slechter dan een aanuiteitenhypotheek want die is vaak duurder.

  Het verschil is dat je nu eerst geld spaart in een spaarpot die is vrijgesteld van belasting. Na min. twintig en max. dertig jaar los je je huis dan in een keer hiermee af. Op zich heb je met dat aflossingvrije deel best veel vrijheid, want als je de discipline hebt om het wel af te lossen kan je als je een maand wat krapper zit de aflossing even laten voor wat het is, en het omgekeerde met een ''goeie maand''.

  Nadeel van de spaarhypotheek is dat je spaargeld is gegarandeerd tot 100.000euro, hierboven ben je gewoon een concurrente crediteur voor een failliete bank, en bovendien krijg je je fijne rente niet terug, maar alleen je inleg meen ik...

  Maar wij zitten dus precies in het zelfde schuitje, onze rentevaste periode loopt af in april 2013. Maar ja, bestaat tegen die tijd de spaarhypotheek nog? Heel irritant, de regels gaan veranderen maar hoe?

  Het liefst zou ik lekker alles aflossingsvrij doen, je mag per jaar 20% aflossen. Zit je nergens aan vast, geen gekke constructies... het enige is dat je streng voor jezelf moet zijn door ook echt af te lossen. Althans, als je na dertig jaar, of korter, vrij van hypotheeklasten wilt zijn...

  Lastig... maar ik ben heel benieuwd wat jullie gaan doen en met wat voor voorstel triodos zou komen als jullie hier mee gaan praten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb maar bedacht een offerte te gaan aanvragen bij de Triodos. Ik wil ook wel weten wat de Bank of Scotland zelf voor ideeën heeft over de rente... Ik hou je op de hoogte!

   Verwijderen
 2. Oeoeoe helaas geen verstand van. Ik snap je keuze voor de Triodosbank dan weer wel....
  Succes met deze Home sweet home beslissingen!

  X

  BeantwoordenVerwijderen