woensdag 14 december 2011

CupCakes...or something like it
Nou, jullie wisten vast allemaal dat het gisteren 13-12-'11 was hè? Ik niet. Het geeft verder ook niet natuurlijk, maar ik vind het altijd leuk om de datum op te schrijven als het een mooie is. Mijn oma is geboren op 11/12/´13. Ook leuk. Maar goed, daar ging het eigenlijk niet over.

Ik was vandaag namelijk bij mijn broer, en hij en ik mogen graag discussiëren. Vinden we leuk. Een van onze favoriete onderwerpen is voeding, en wat daar allemaal ingestopt wordt. Wat mij betreft: ik ben erg van natuurlijk. En biologisch. Mijn broer zegt dan dat álles biologisch is, en daar heeft hij dan ook wel weer een punt. Maar goed, onbewerkt voedsel voor mij graag. En niet genetisch gemanipuleerd, en bij voorkeur milieuvriendelijk geteeld. En zo weinig mogelijk vlees. En dan alleen, ja sorry broer, biologisch. Dus. Mijn broer eet echter met smaak voor- en vacuümverpakte hamburgers, smeert margarine en neemt elke dag twee vitamine-bruistabletten. Is gek op chips en eet dat ook erg vaak. O, en hij drinkt veel frisdrank, en de goedkoopste ranja. Die waar alléén maar kleurstof en suiker inzit. Vindt hij lekker. Dus.

Nu woont zijn vriendinnetje in Amerika. En die stuurt elk jaar met kerst een énorme doos met cadeaus naar Nederland. En minstens de helft van die cadeaus zijn snoep. Van dat Amerikaanse, waarvan de ene helft met pindakaas is gevuld en de andere helft met...ja...met wat eigenlijk? Ik bekeek vandaag eens zo'n doos met CupCakes. De tweede foto is van de ingrediëntenlijst. Ik heb hem hardop voorgelezen, en halverwege lagen we gierend van de lach op de grond. Het is echt te erg voor woorden, dat er mensen zijn die dit eten! Het leukste was wel Sorbic Acid (to retain freshness). Maar goed, hoe erg is dat nou eigenlijk? Ik ben de ingrediëntenlijst maar eens gaan vertalen. En dan valt het best wel mee, lijkt het. Niacin blijkt nicotinezuur te zijn, en dat klinkt nog erger, maar is een voor de mens noodzakelijke B-vitamine. Calciumsulfate is geloof ik gips. Ik begrijp niet wat dat in cupcakes doet, maar ik geloof ook niet dat het heel ongezond is. Locust bean gum is Johannesbroodpitmeel. Ook best natuurlijk. Sojalecitine snap ik niet zo goed. En al die cornsyrups en fructoses zijn dan wel op natuurlijke basis, maar echt gezond zijn ze niet. Denk ik. En toen kwam hij ook nog met een artikel uit de Kijk, zijn lijfblad.

http://www.kijk.nl/artikel/chemofobie/


Als je het nog op kunt brengen, lees het dan. En zeg mij dan of ik nou moet proberen om mijn broer te overtuigen van mijn veel gezondere leefstijl, of moet ik het maar gewoon zo laten?

Anyway. Ik ga maar eens een biologisch kopje thee zetten.


4 opmerkingen:

 1. Interessant... Ik geloof ook best dat er chemische stofjes zijn, door mensen gemaakt, die het leven verbeteren. Alles is chemisch toch uiteindelijk? En giftig ligt niet aan de stof, maar aan de dosering want in feite is alles giftig.

  Probleem is dat er door de industrie die de stofjes maakt zo vaak wordt gelogen. Over landbouwgif, medicijnen en noem maar op. Dan maar proberen om die dingen zo veel mogelijk te vermijden. Weet je zeker dat je goed zit. Of in elk geval: beter...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja, nou, dat weet ik dus niet. Eigenlijk. Er zijn natuurlijk heus voorbeelden bekend (al kan ik er nu even geen verzinnen), maar het wil er bij mij niet helemaal in dat de voedingsmiddelenindustrie of landbouwers helemaal bestaat uit geldwolven zonden geweten. Toch? Ik vind het moeilijk hoor soms!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die discussies hebben wij hier aan de keukentafel ook regelmatig, helemaal sinds we in de VS wonen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Cisca; welkom hier! dat je dan helemaal vanuit de VS hier een berichtje komt achterlaten...leuk!
  Maar hoe lossen jullie dat op dan? met al die DingDongs en Twinkies en HooplaHoops enzo?

  BeantwoordenVerwijderen